Sisäilma ja sen parantaminen
Sisäilman laadun symbolit
Sisäilman laatutason pitämiseen erinomaisena tai hyvänä tarvitaan kolme asiaa
- Sisäilman ilmanpaine – ulkoilman ilmanpaine tulee olla välillä -5Pa … +1 Pa
- Asunnon ilmamäärän tulee vaihtua noin kerran kahdessa tunnissa
- Asunnon normaali siivoaminen
1. Sisätilan ilmanpaine - ulkoilman ilmanpaine tulee olla välillä -5 Pa ... +1Pa
Kun ulkoilman ja sisätilan välillä ei ole paine-eroa, joka saa ilman virtaamaan, ei ilmaa myöskään virtaa rakenteiden läpi, eikä näin ollen sisäilmaan pääse haitallisia partikkeleita, eikä kemiallisia yhdisteitä.
Vaikka rakennuksia on yritetty rakentaa ilmatiiviisti, rakoja jää useimmiten tai niitä syntyy ainakin ajan myötä kun rakennusmateriaalit kutistuvat ja repivät tiivistystä. Pitämällä paine-ero lähes nollassa (5 Pa … +1Pa), raoilla ei ole merkitystä koska ilmaa ei käytännössä virtaa rakenteisiin kumpaankaan suuntaan.
Tästä havaitaan että kun paine-ero on lähellä nollaa, ilman virtausnopeus on niin pieni, ettei se voi irrottaa mukaansa juuri mitään rakenteista. Ilmasulkua ei kuitenkaan kannata jättää pois sillä eri syistä ilmaa virtaa hetkittäin vaikka paine-ero pidetään pienenä. Näitä ovat ulkoilman ilmanpaineen muuttuminen säiden mukaan ja tuulen ja lämpötilan vaikutus. Vaikka näiden syiden vuoksi ilmaa virtaa hetken aikaa rakenteiden läpi ja sekoittuu sisäilmaan, ilmanvaihto poistaa nämä vähäiset määrät nopeasti ja ilmanlaatu pysyy riittävän hyvänä.
2. Asunnon ilmamäärän tulee vaihtua noin kerran kahdessa tunnissa
3. Asunnon normaali siivoaminen
Sisäilman laadun parantaminen
Omakotitalot, joissa painovoimainen ilmanvaihto
Tällaisissa asunnoissa vaihtuvan ilman määrä on harvoin riittävä. Hyvään ilmanvaihtoon tarvitaan aina tulopuhallin ja poistopuhallin, jotta korvausilmaa saadaan kulkemaan riittävästi suodattimien läpi eli asunnon ilma vaihtuu noin kerran kahdessa tunnissa.
Asuntoon siis lisätään tulopuhallin, suodatin ja lämmönvaihdin, pienempiin yksi, suurempiin kaksi sekä poistopuhallin. Tulo- ja poistoilman määrät säädetään niin että rakennusmääräysten mukainen ilman vaihtuvuus saavutetaan ja paine-ero sisä- ja ulkotilan välillä pysyy lähellä nollaa.
Omakotitalot, joissa ainoastaan oma poistopuhallin
Omakotitalot, joissa on sekä tulo että poistopuhaltimet
Kerros- ja rivitalot, joissa painovoimainen ilmanvaihto
Rakennukseen lisätään poistopuhallin ja se säädetään toimimaan niin että se pitää yhteisen poistokanavan paine-eron ulkoilmaan nähden saman verran paine-erolla mitä poistokanavien ilmanvastus vaatii. Näin jokainen asunto säätää oman ilmanvaihtonsa ja yhteinen poistokanavisto ainoastaan huolehtii kaikkien poistettavien ilmamäärien poistamisesta ulkoilmaan, ottaen mahdollisesti sen sisältämän lämmön talteen.
Kerros- ja rivitalot, joissa vain poistopuhallin
Kun asunnossa ei ole tulokanavissa puhallinta, helpoin keino saada tuloilman (korvausilman) määrä riittäväksi on lisätä jokaiseen asuntoon tulopuhallin, suodatin ja lämmönvaihdin sekä säädettävä poistopuhallin ja säätää nämä sisä- ja ulkotilan välisen paine-eron perustella niin että paine-ero on nollassa kun ilmamäärän vaihtuvuus on säädetty oikeaksi.
Rakennuksen poistopuhallin muutetaan niin että se pitää yhteisen poistokanavan paine-eron ulkoilmaan nähden saman verran paine-erolla mitä poistokanavien ilmanvastus vaatii. Näin jokainen asunto säätää oman ilmanvaihtonsa ja yhteinen poistokanavisto ainoastaan huolehtii kaikkien poistettavien ilmamäärien poistamisesta ulkoilmaan, ottaen mahdollisesti sen sisältämän lämmön talteen.
Kerros- ja rivitalot, joissa puhaltimet sekä tulokanavissa ja poistokanavissa
Tällaisissa asunnoissa on käytännössä aina alipainetta ja eri asuntojen käyttö vaikuttaa toisiin. Näissä sopiva parannusmenetelmä on lisätä säädettävä tulopuhallin/kuristin, jolla saadaan asunnon tarvitsema riittävä ilmamäärä. Olemassa olevaan tulokanavistoon täytyy säätää ylimääräistä ilmaa jotta sitä riittää jokaiseen asuntoon.
Rakennuksen poistopuhallin muutetaan niin että se pitää yhteisen poistokanavan paine-eron ulkoilmaan nähden saman verran paine-erolla mitä poistokanavien ilmanvastus vaatii. Näin jokainen asunto säätää oman ilmanvaihtonsa kohdalleen ja yhteinen poistokanavisto ainoastaan huolehtii kaikkien poistettavien ilmamäärien poistamisesta ulkoilmaan, ottaen mahdollisesti sen sisältämän lämmön talteen.
Parannusten kustannukset
Edellä kuvatulla tavalla tehtynä hyvän ilmanlaadun saamiseksi kustannukset ovat omakotitaloissa tuhannen euron molemmin puolin. Rivi- ja kerrostaloissa hintaa tulee 1 500 … 2 500 € asuntoa kohden. Pitempiaikaisena investointina ajatellen vuosikustannus on sadan euron molemmin puolin asuntoa kohden ja tällä varmistetaan että asukkaiden terveys ei vaarannu huonon sisäilman vuoksi.
Parantamalla asuntojen ilmanlaatu hyväksi, vähennetään myös huomattavasti terveydenhoitomenoja. Yhteiskunnan siis kannattaisi tukea asuntojen ilmanlaadun parannuksia nykyistä enemmän, niin saadaan nopeasti vähennettyä terveydenhoitomenoja.