Allergeenit

·         Sisäilman korkean allergeenipitoisuuden vuoksi oireilevia on yhä enemmän. Oireita on monenlaisia, astmaa, lisääntyvää infektioherkkyyttä ja limakalvojen ja ihon oireita.

·         Tiiviin rakentamisen vuoksi ilmanvaihto on heikentynyt ja hengitettävään ilmaan erittyy haitallisia hiukkasia. Rakennusmateriaaleista irtoaa haitallisia partikkeleita ja ne jäävät sisäilmaan hengitettäväksi. Pölypunkkien määräkin on lisääntynyt monista syistä, kuten lemmikkieläimien lisääntyneistä määristä, kosteuden tiivistymisestä pinnoille ja mikrobien kasvun lisääntymisestä, joita pölypunkit voivat käyttää ravintonaan.

·         Tämän lisäksi ihmisten taipumus herkistyä allergeeneille on voimistunut viimeisten vuosikymmenten aikana kun yhä enemmän aikaa vietetään sisätiloissa, joissa on heikko sisäilman laatu.  Allergeenien aiheuttamiin oireisiin on saatavilla runsaasti erilaisia lääkkeitä ja niinpä monia oireita vähennetään usein lääkkeillä, vaikka oikea tapa olisi vähentää sisäilman allergeeneja.

·         Varsinkin eläinten allergeenit ja pölypunkit tarttuvat ihmisten hiuksiin, vaatteisiin ja kulkeutuvat näin kaikkialle missä ihmiset liikkuvat (päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla ja muualla). Tämän vuoksi on tärkeää että jokaisen asunnossa ylläpidetään puhtautta ja hyvä ja toimiva ilmanvaihto. Näin allergeeneja poistuu ilmanvaihdon mukana riittävästi, eivätkä ehdi aiheuttaa asukkaille oirehtimista, eivätkä asukkaat siirrä huomattavia määriä allergeeneja muille.

·         Kannattaa pitää myös mielessä että allergeenitasojen ollessa korkealla, ihmiset sairastuvat herkemmin ja voimakkaammin erilaisiin infektioihin, kuten flunssaan ja muihin tartuntatauteihin.

·         Allergeenitasoja voidaan vähentää puhdistamalla pintoja ja huolehtimalla että asunnon ilmanvaihto on ja pysyy kunnossa.

·         Allergeenitasojen pysymistä alhaisena on mahdollista seurata ilmanvaihdon osalta helposti asunnon painesuhteen seurannan avulla. Painesuhteen poikkeamat ideaalisesta arvosta viestivät riskistä allergeenitasojen nousulle ja se saattavat aiheuttaa terveyshaittoja asukkaille ja/tai kalliiksi tulevaa kunnostustarvetta rakennukselle.

·         Hanki asuntoosi Tunkka 100 painesuhteen seurantalaite. Se näyttää nopeasti jos asuntosi ilmanvaihtoon tulee häiriöitä, jotka nostavat riskiä allergeenitasojen nousulle. Häiriöt aiheutuvat yleensä suodattimien tukkeutumisesta, ilmanvaihtojärjestelmän vioista tai asukkaiden tekemistä muutoksista (joku muuttaa venttiilin asentoa).

 

 

Scroll to Top