Tunkka 100, ilmanlaadun seurantalaite

Tiedätkö millainen ilmanlaadun taso on asunnossasi, työpaikalla, koulussa tai kaupoissa? Vietät suurimman osan aikaasi sisätiloissa ja hengität joko puhdasta tai saastunutta ilmaa. Nyt ei enää tarvitse olla epätietoinen. Measte Oy on kehittänyt ja tuonut markkinoille helppokäyttöisen Tunkka 100 tuotteen, joka näyttää sisätilan ilmanlaadun.

Saatavana hyvin varustetuista LVI-liikkeistä tai Measte Oy:n verkkokaupasta.

Miksi sisäilman tulisi olla laadultaan erinomaista tai hyvää?

Ihmiset ovat suurimman osan ajastaan sisätiloissa, kotona, työpaikalla, koulussa, kaupoissa, julkisissa rakennuksissa. Rakennusten ja asuntojen ilmanvaihdon tulisi pitää sisäilman laatu vähintään hyvänä. Valitettavasti näin ei useinkaan ole, monissa paikoissa sisäilman laatu on välttävä, heikko tai jopa vaarallinen, eivätkä monet edes tiedä sitä.  

Mitä aiheutuu jos ilmanlaatu on välttävä, heikko tai jopa vaarallinen?

Huono sisäilma aiheuttaa monia vaivoja, joita moni ei edes tiedä huonon ilmanvaihdon aiheuttamiksi. Usein kun huono ilmanvaihto on aiheuttanut vaivoja ja oireita, suunnistetaan lääkärin vastaanotolle ja saadaan sairauslomaa ja lääkkeitä.

Miksi asunnoissa on niin usein huono sisäilma?

Alla oleva kuva selittää tilannetta. Siinä on tyypillinen asunnon ilmanvaihtojärjestelmä. Vaikka aluksi se on saattanut sisältää korvausilma-tuloja, ne usein tukitaan vedon seurauksena ja/tai suodattimet jätetään vaihtamatta. Tällöin tilanne on kuvan mukainen ja sisätilojen ilmaan erittyy monia terveydelle haitallisia hiukkasia, jotka jäävät sisätiloihin pitkiksi ajoiksi. Näet enemmän tietoa klikkaamalla tästä.


Voiko huonon ilmanlaadun ja sen aiheuttaman ilmanvaihdon saada kuntoon?

Sisäilman kuntoon saaminen ei ole monimutkaista. Nyrkkisääntönä siihen riittää kolme asiaa:

1.    Sisätilan ilmanpaine – ulkoilman ilmanpaine tulee olla välillä -5 Pa … +1Pa
2.    Asunnon ilmamäärän tulee vaihtua noin kerran kahdessa tunnissa
3.    Asunnon normaali siivoaminen

Huomioitavaa

Jotta Tunkka 100:n ilmoittama ilmanlaatutaso on luotettava, asunnon ilman tulee vaihtua noin kerran kahdessa tunnissa. Ilmanvaihtojärjestelmän säätö kannattaa tilata LVI-liikkeestä, joka samalla voi neuvoa tarvittavista muutoksista tai lisäyksistä. 

Huonon sisäilman parantaminen hyväksi maksaa asunnon koosta ja halutun automatiikan määrästä riippuen n. 500 – 2500 €/asunto. Klikkaa tästä jos haluat tietää enemmän.

Scroll to Top