Staattinen sähkö

·          Heikko sisäilman laatu aiheuttaa myös kuivuutta ja sen myötä korkeita sähkövarauksia (jännitteitä) esineisiin ja ihmisiin (esim. rätisevät hiukset). Vaikka nämä eivät ole sähköisessä mielessä vaarallisia, ne aiheuttavat kuitenkin pölyn tarttumista pinnoille ja luovat sitä kautta hyvän kasvualustan allergeeneille. Staattiset purkaukset myös synnyttävät ilmaan haitallisia yhdisteitä, joskin niiden määrä on yleensä vähäinen.

·         Aivan kuten ihmisten herkkyys allergeenien aiheuttamille oireille vaihtelee, on arveltu myös että voimakkaat staattiset varaukset aiheuttavat osalla ihmisiä erilaisia hermopäätteiden kautta aistittavia oireita, jotka saattavat aiheuttaa esim. päänsärkyä tai monia epämääräisiä oireita.

·         Kun ilmanvaihto on kunnossa eli ilma vaihtuu kaksi kertaa tunnissa ja kun painesuhde on kunnossa, ulkoa saatavaa ilma osaltaan vähentää staattisen sähkön syntymistä sisätiloissa. Kuten allergeenien osalta asunnon pitäminen puhtaana on tärkeä tekijä, staattisten varausten estämiseen kannattaa käyttää lisäksi varautumattomia materiaaleja.   

·         Staattisen sähkön syntymistä vähentävän ilmanvaihdon toimivuutta on mahdollista seurata asunnon painesuhteen seurannan avulla. Painesuhteen poikkeamat ideaalisesta arvosta viestivät ilman vaihtuvuuden häiriöstä, joka voi lisätä staattisen sähkön syntymistä ja sitä kautta allergeenien kasvualustojen lisääntymistä ja ilmaa pilaavia staattisia purkauksia.

·         Hanki asuntoosi Tunkka 100 painesuhteen seurantalaite. Se näyttää nopeasti jos asuntosi ilmanvaihtoon tulee häiriöitä, joka saattaa nostaa staattisten purkausten riskiä. Häiriöt aiheutuvat yleensä suodattimien tukkeutumisesta, ilmanvaihtojärjestelmän vioista tai asukkaiden tekemistä muutoksista (joku muuttaa venttiilin asentoa).

 

 

Scroll to Top