Ilmanvaihto

·         Rakennuksen tai asunnon ilmanvaihdolla on kaksi ensisijaista tehtävää, vaihtaa ilmaa ja pitää painesuhde lähellä nollaa. Jos jompikumpi on väärin, sisäilman laatu heikkenee ja saattaa aiheuttaa ongelmia asukkaiden terveydelle tai asunnolle.

·         Rakennuksen ilman tulisi vaihtua kaksi kertaa tunnissa. Tulevan ilman tulisi tulla suodattimien kautta tuloilmakanavia pitkin sisätiloihin, jotta sisään tulevaan ilmaan ei pääse liian suuria pitoisuuksia radonia, allergisoivia hiukkasia tai muita epäpuhtauksia.

·         Koneellisen ilmanvaihdon säätäminen on LVI-ammattilaisten tehtävä. Kun ilmanvaihto on säädetty niin että ilma vaihtuu kahdesti tunnissa ja rakennuksen/asunnon painesuhde on lähellä nollaa (–5 Pa … 0 Pa), ilmanvaihto on kunnossa. Tällöin kaikki sisään tuleva ilma tulee suodattimien, tuloilmapuhaltimien ja tuloventtiilien kautta ja poistuu poistoventtiilien ja poistopuhaltimen kautta.

·         Painonvoimaisessa ilmanvaihdossa vastaavasti tuloventtiileitä ja poistoventtiileitä on oltava riittävä määrä, jotta ilma vaihtuu riittävästi ja painesuhde pysyy lähellä nollaa.

·         Heikko sisäilman laatu voi aiheuttaa hengitysinfektioita, allergeenialtistuksen (astma, hengitystieallergiat) tai lisätä radonpitoisuutta, joka sitten lisää keuhkosyövän riskiä. Väärin toimiva ilmanvaihto saattaa aiheuttaa rakennukselle kosteusvaurioita, homevaurioita, mikrobien kasvua, joiden korjaaminen aiheuttaa yleensä suuret kustannukset. Kannattaa siis seurata että ilmanvaihto pysyy kunnossa. 

·         Ilmanvaihdon pysymistä säädetyissä arvoissa on mahdollista seurata helposti asunnon painesuhteen seurannan avulla. Tämän vuoksi on tärkeää että asunnon ilmanvaihto säädetään kohdalleen LVI-ammattilaisten toimesta ja sen jälkeen seurataan että painesuhde pysyy kohdallaan eli lähellä nolla-arvoa.

·         Väärin säädetyssä ilmanvaihdossa painesuhde voi olla hyvä, mutta ilma ei vaihdu tai se vaihtuu heikosti. Kun ilmanvaihto on säädetty oikein, tämän jälkeen myös ilmamäärän häiriöt näkyvät painesuhteen muutoksena. Painesuhteen poikkeamat ideaalisesta arvosta viestivät asunnon ilmanvaihdon häiriöstä ja se saattaa aiheuttaa terveyshaittoja asukkaille ja/tai kalliiksi tulevaa kunnostustarvetta rakennukselle.

·         Hanki asuntoosi Tunkka 100 painesuhteen seurantalaite. Se näyttää nopeasti jos asuntosi ilmanvaihtoon tulee häiriöitä. Häiriöt aiheutuvat yleensä suodattimien tukkeutumisesta, ilmanvaihtojärjestelmän vioista tai asukkaiden tekemistä muutoksista (joku muuttaa venttiilin asentoa).

 

 

Scroll to Top